czwartek, 28 czerwca 2012

Wegurt porzeczkowy

Brakuje mi smaku jogurtu albo białego sera, więc zrobiłam sobie coś w rodzaju jogurtu roślinnego, choć żaden z jego składników nie został poddany fermentacji.

Wegurt porzeczkowy


  • 1 szkl. orzechów nerkowca (namoczonych na noc) + 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 3/4 szkl. płatków owsianych (namoczonych na noc) + 1 szkl. zimnej wody do namaczania
  • 1-1,5 szkl. zmiksowanych czarnych porzeczek (mogą być inne owoce)
  • syrop z agawy (opcjonalnie)

Wodę z namaczania orzechów odlać, wlać do nich  pół szklanki ciepłej wody i zmiksować na gładki serek. Płatki owsiane zmiksować z wodą, w której się moczyły.

Wszystkie składniki mieszamy razem. Jeśli lubimy bardziej słodkie można dodać syrop z agawy lub stewię, ja nie słodziłam. Idealne na śniadanie.



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz