Ponieważ na wszelki wypadek unikam glutenu nie pozostało mi nic innego jak piec chleb bezglutenowy. Znalazłam przepis na chleb.info.pl i po przerobieniu koniecznym z braku niektórych składników upiekłam pyszny chlebek na zakwasie.
Chleb mieszany na zakwasie orkiszowym
proporcje na dwa bochenki po ok 900gZakwas przygotowałam na bazie zaczątku z mąki orkiszowej z pełnego przemiału, który trzymam w lodówce. Do łyżki zakwasu dodałam w trzech etapach: 110 g wody i 110 g mąki (orkiszowej typ 2000), 110 g wody i 110 g mąki, 110 g wody i 110 g mąki. Odstęp między dokarmieniami wynosił zawsze ponad sześć godzin.
Składniki ciasta chlebowego 1800g:
- 660g zakwasu jw
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 120g mąki owsianej
- 120 g mąki orkiszowej typ 2000
- 180g mąki kukurydzianej
- 90g mąki sojowej
- 105g mąki z amarantusa
- 360g wody mineralnej gazowanej (trochę mniej)
- 3 łyżeczki soli, bez "E"
- 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno, u mnie rzepakowy
Foremki smaruję olejem, wysypuję otrębami orkiszowymi i nakładam ciasto do ½ wysokości. Mokrą łyżką wyrównuję powierzchnię i odstawiam na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć o ½ wysokości. Ja wypróbowywałam foremkę szklaną, więc chleby różnią się kształtem, bo drugi piekłam w standardowej blaszce (dł. 30 cm).
Gdy ciasto wyrośnie, po mniej więcej 4 godzinach, nagrzewam piekarnik do 200 st. C. Wierzch chleba i piekarnik spryskuję wodą i piekę około 45 minut. W przypadku foremki szklanej powinnam była wyjąć chleb jeszcze wcześniej, bo jest trochę przypieczony od spodu. Jak widać po rysunku dziurek, moje chleby rosły za długo i potem lekko opadły. Niestety tak to jest jak się wychodzi z domu, ale przecież nie będę z tego powodu przykuta do kuchni :D
Zakwas orkiszowy i niecertyfikowany owies mają gluten!
OdpowiedzUsuńTo prawda, tylko że gluten z orkiszu rzadziej uczula niż inne.
Usuń