sobota, 2 czerwca 2012

Praliny czekoladowe

Niedawno były moje imieniny, więc zamiast kupić jakieś cukierki z niewegańskim składem, postanowiłam zrobić własnoręcznie. Pierwsze znalazłam tu, a drugie tu.


Trufle ciasteczkowe z gorzką czekoladą i wiśniówką 

  • 200 g ciastek digestive
  • 2 szklanki daktyli bez pestek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 ml wiśniówki
  • pół szklanki kakao
  • czekolada, cukier, wiśniówka i woda na polewę
Ciastka najpierw upiekłam, potem rozdrobniłam blenderem na proszek. 
Dzień wcześniej zalałam daktyle wiśniówką, żeby zmiękły, więc z łatwością je zmiksowałam, dodałam kakao i rozpuszczoną czekoladę. Połączyłam z ciastkami. Z masy uformowałam sześcianiki. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę na polewę rozpuściłam, rozrzedziłam odrobiną wiśniówki i wody, oraz posłodziłam cukrem pudrem.

Na koniec, i była to najtrudniejsza sprawa, obtoczyłam trufle polewą i odstawiłam do lodówki.



Następnego dnia zrobiłam papierki z folii aluminiowej, pokolorowałam je pisakami wodoodpornymi i zawinęłam w te sreberka.



Praliny "rumowe"


Składniki:
  • 250 g płatków owsianych i pszennych w proporcji 1:3
  • 4 łyżki cukru dark muscovado
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • rum
  • migdały
  • rozpuszczona czekolada do obtoczenia
Płatki wymieszałam z cukrem i zalałam wrzątkiem.  Odstawiłam na 20 minut. Wody nalałam tylko tyle, żeby je przykryć, więc nic nie musiałam odlewać. Dodałam rum, kakao i zmiksowałam blenderem na gładką masę. Dodałam rozpuszczoną czekoladę i pokruszone zblanszowane migdały. Ponieważ nie smakowało mi to, co powstało, dodałam jeszcze cukru i więcej rumu. Odstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Potem z tej masy uformowałam kulki trochę większe niż orzechy laskowe. Rozpuściłam czekoladę i obtoczyłam je w niej.

 

Następnego dnia również zapakowałam je w sreberka.


Zdjęcia bez papierków robiłam po wypakowaniu cukierków ze sreberek tuż po wyjęciu z lodówki, gdzie leżą i kuszą. Gdybym je jeszcze kiedyś robiła to jedną czwartą tej ilości.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz