sobota, 30 czerwca 2012

Pesto z pietruszki


Kupiłam niedawno spory pęczek pietruszki i jakoś ciągle go nie zużyłam, ale przypomniałam sobie o pesto z pietruszki. Przerobiłam lekko przepis znaleziony na jadłonomii i jestem w niebowzięta.

  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki lekko podprażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżki lekko podprażonych nasion lnu
  • 2 łyżki lekko podprażonych pestek dyni
  • 4 łyżki lekko podprażonych pestek słonecznika
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
Podprażone ziarenka zmiksować na gładką masę. Dorzucić pietruszkę i dalej miksować. Przyprawić cytryną, solą i pieprzem. Gotowe. Wielbicieli sezamu ostrzegam: trudno się oderwać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz