- 1/3 główki sałaty lodowej
- 1 szklanka ugotowanego
- 2 łyżki kaparów
- 4 łyżki lekko zrumienionych nasion sezamu, lnu, pestek dyni i słonecznika
- 80-100 g śmietanki z orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Bób gotujemy piętnaście minut od wrzenia. Można obrać, ale ja tego nie zrobiłam, sałatka była bardziej treściwa. Sałatę dowolnie kroimy, wrzucamy bób i kapary. Śmietankę z orzechów przyprawiamy jak majonez solą, pieprzem i cytryną, można też na wysokich obrotach wmieszać oliwę, w razie potrzeby dolać wody.
Układamy sałatkę, polewamy śmietanką i obsypujemy dookoła nasionami, do tego chlebek i kolacja gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz