- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1/2 szkl. soczewicy czerwonej
- 1 łyżka miso
- 300 g ogórków kwaszonych
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka kminku
- imbir, pieprz, sól
Do zimnej wody wsypujemy kurkumę, stawiamy wodę na gaz i po kolei wrzucamy pokrojone w dowolny kształt marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, liść laurowy i ziele. Dolewamy zimnej wody jeśli potrzeba i wsypujemy soczewicę. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy starte ogórki, wrzucamy je do zimnej wody i gotujemy do miękkości.
Do głównego garnka wkładamy miso, potem ogórki razem z wodą, w której się gotowały. Przyprawiamy kolejno majerankiem, kminkiem, imbirem pieprzem i solą.
A ponieważ na obiad miałam kaszę i potrzebowałam jakiś sos, po prostu wzięłam trochę zupy, zmiksowałam, rozrzedziłam wodą, doprawiłam i zagęściłam mąką ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz