środa, 4 lipca 2012

Trzy z jednego


To będzie bardzo skomplikowany przepis, bo pewne składniki wchodzą do pierwszej i drugiej potrawy, a inne wchodzą do drugiej i trzeciej, takie jednoczesne gotowanie z wykorzystaniem tego co pod ręką.

Baza 1
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki słonecznika (nie miałam pestek słonecznika więc zastąpiłam go sześcioma łyżkami amarantusa ekspandowanego)

Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Potem wszystko miksujemy na gładką masę.

Baza 2
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki utarte
  • 1 cebula poszatkowana
  • zielone części małej pory poszatkowane
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 2 łyżki sosu tamari
  • garść liści selera i kalarepy, pocięte
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku

Wszystko w podanej kolejności smażymy na patelni do miękkości.

Pasta z ziaren


Do zmiksowanych ziaren dodajemy 6-7 łyżek masy warzywnej i dwie garście pietruszki (może być więcej), dwie łyżki oliwy, pieprz, sól i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dosmaczyć solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.


 

Kotleciki z kaszy jaglanej


  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka pasty z ziaren
  • pozostała baza 2, wcześniej odłożyć z niej 2 łyżki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • pieprz ziołowy i zwykły do smaku
  • inne ostre przyprawy wg upodobania
  • sól

Kasze i obie bazy miksujemy, całość przyprawiamy w podanej kolejności. Formujemy kotleciki i obtaczamy np. w mielonych płatkach owsianych. Smażymy na oliwie.


Sos


  • 2 łyżki bazy drugiej
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów
  • sos z dnia poprzedniego, jeśli jest
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w odrobinie zimnej wody

Wodę miksujemy z warzywami, dodajemy grzyby i sos, doprowadzamy do wrzenia i dosmaczamy pieprzem i solą, mogą być też inne przyprawy wg upodobania. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz