wtorek, 10 lipca 2012

Leczo



Uwielbiam to bardzo nieskomplikowane danie. Gdy byłam dzieckiem mama robiła je z pomidorów, papryki, kwaszonych ogórków i cebuli, na szczęście nie dodawała do tego kiełbasy, jak wielu.

Ja wolę mniej kwaśną wersję, a jednoczśnie bardziej zbliżoną do oryginału, czyli przede wszystkim papryka, cebula i pomidory. Nastomiast leczo widoczne na zdjęciu jest jeszcze inną wersją.

  • 4 małe cukinie
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • oliwa paprykowa
  • pieprz
  • sól
  • kurkuma
  • oliwa do smażenia
Po kolei smażymy w garnku cebulę, paprykę, cukinię. Czekamy aż będą miękkie, doprawiamy oliwą paprykową, pieprzem, solą. Wrzucamy pokrojony pomidor, ale nie czekamy aż się ugotuje. Dodajemy jeszcze kurkumę.

Podałam z ryżem parabolicznym. Jest taki żółty od kurkumy oczywiście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz