Składniki
170 g kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę)
150 g ryżu brązowego (zmielonego na mąkę)
150 g mąki z amarantusa
80 g mąki ziemniaczanej
600 g wody
2 łyżeczki drożdży
Mąki mieszamy i odsypujemy z nich 175 g , mieszamy to ze 150 g wody i 1 łyżeczką drożdży. Zostawiamy na 48 godzin .
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę i drożdże i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ja dałam o 1/2 łyżeczki drożdży więcej, bo chleb nie rósł. Nie wiem czy to nie zależy od rodzaju drożdży, kolejne kupię od innego producenta.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości, najlepiej w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Następnie ciasto odgazować, włożyć do foremki oprószonej mąką gryczaną i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 230 st. C około 45 minut. Natychmiast wyjąć z foremki i jeśli spód jest miękki pozostawić na raszkach w piekarniku jeszcze przez chwilę.
Chleb ma specyficzny smak, pewnie spowodowany użyciem mąki gryczanej, ale jak się nie chce jeść glutenu, a chce jeść chleb, to trzeba się tym zadowolić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz