piątek, 9 października 2020

Potrawka z pęczakiem.


Ostatnio znów zaczęłam fotografować jedzenie, więc chyba czas powrócić do blogowania. 😉

Trzy małe, lub dwie duże porcje. 

Skladniki
- 250 g peczarek
- dwie malutkie cukinie
- trzy liście kapusty włoskiej
- pół szklanki suchej kaszy pęczak 
- 2 kopiaste łyżki drożdży nieaktywnych
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 
- przyprawy i sól

Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wrzątku. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy. Pod przykryciem gotujemy na najmniejszym ogniu aż cała woda się wchłonie. 

Puki kasza się gotuje: 
Pieczarki kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka lub na patelnię. Cukinię myjemy i nie obraną kroimy na półplasterki wrzucamy na pieczarki. Kapustę kroimy w paski, wrzucamy na wierzch. Całość solimy pół łyżeczki soli, lub więcej jak ktoś lubi.
Dodajemy przyprawę, może być gotowa, taka jakiej ja użyłam, lub po postu te same składniki. 
Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem jakieś 10-15 minut
 
Po tym czasie kasza powinna już być ugotowana. Przechylamy garnek, jeśli jest jeszcze woda, to gotujemy, jeśli nie, to wrzucamy do garnka z warzywami. Całość posypujemy drożdżami, ewentualnie solimy do smaku. Dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy. 

Gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz