Ostatnio znów zaczęłam fotografować jedzenie, więc chyba czas powrócić do blogowania. 😉
Trzy małe, lub dwie duże porcje.
Skladniki
- 250 g peczarek
- dwie malutkie cukinie
- trzy liście kapusty włoskiej
- pół szklanki suchej kaszy pęczak
- 2 kopiaste łyżki drożdży nieaktywnych
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- przyprawy i sól
Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wrzątku. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy. Pod przykryciem gotujemy na najmniejszym ogniu aż cała woda się wchłonie.
Puki kasza się gotuje:
Pieczarki kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka lub na patelnię. Cukinię myjemy i nie obraną kroimy na półplasterki wrzucamy na pieczarki. Kapustę kroimy w paski, wrzucamy na wierzch. Całość solimy pół łyżeczki soli, lub więcej jak ktoś lubi.
Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem jakieś 10-15 minut
Po tym czasie kasza powinna już być ugotowana. Przechylamy garnek, jeśli jest jeszcze woda, to gotujemy, jeśli nie, to wrzucamy do garnka z warzywami. Całość posypujemy drożdżami, ewentualnie solimy do smaku. Dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy.
Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz